måndag 29 mars 2010

En Diet - i Bilder!

Hur var det, bilder säg mer än tusen ord?

- Alla bilder är förstoringsbara!


Var bara tvungen att ta med denna bild, känslan av att hämta ut paket på posten.. känns som Julafton varje gång :)



Badrumsvågen köpt på Claes Ohlson 499kr. Väger mig varje morgon direkt efter uppvaknande, på tom mage.



Måttband köpt på Gymgrossisten 19kr.



Matvåg köpt på Lidl 129kr.




Från vänster:

Omega-3
Jordnötsmör
C-Vitamin brustablett
Beta-Alanin
Kreatin 100% rent
L-Leucine
Opti-Men - Multivitamin
Caffeine x3
Vitlöksolja

Bonus! Kreatin+Beta-Alanin?



Till 3 av dagens 5 mål om förtärs 2 Omega 3, 1 Multivitamin och 1 Vitlökspiller. En koffeintablett tas vid behov innan träning.



Proteinpulver Whey-100



En portion Jordnötsmör, 45g.



En portion Protein, 39g



Tadá! Ett mål mat :)



Dag 1 till 22!



Dag 1 till 22! - mer fakta

Jag vet..jag har en hemsk handstil när jag inte bryr mig om att andra ska kunna läsa..



Dag 23 - 33! - Nu med förbättrad journalföring! Gjord i Excel, kan laddas hem här!



Exempel på ätardagar! Ätardag nr.2 gick jag till överdrift, nu senast i fredags syns det att jag åt mer..kontrollerat.

Som referens bifogar jag även två olika MÅL som jag kunde trycka i mig innan dieten. Det är alltså något jag inte kommer vilja och förhoppningsvis inte kunna heller för den delen, när dieten är avslutad :)



Krögarpytt! Kommer äta samma rätt i framtiden med, men inte lika stor portion.



Stekt potatis med falukorv! Samma sak här..

Det var nog allt jag hade att bjuda på denna gång!

And remember.. No Pain no Gain!









fredag 26 mars 2010

Välbalanserat träningsupplägg för ökad styrka och kondition!



När jag såg att bloggen hade fått över 100 unika sidvisningar kände jag att det behövde firas lite extra!

Innan vi går in på dagens rubrik vill jag säga att jag fortfarande har som ambition att skriva till en bred publik, och inte endast till likasinnande, redan träningsinbitna gymmare. Utan även till dig som kanske inte ens utövar någon form av fysik aktivitet regelbundet!

Min form av träning passar alla åldrar och kön, tung styrketräning kombinerat med konditionsträning är optimal träning för alla!

Att vissa väljer att träna olika andra sporter är såklart deras val, och det är inget fel med det. Men om du, som jag, fascineras av vikter och vill träna på gym så är det tung styrketräning som är det bästa!




Jag har genom åren tränat från 4 till 5 styrketräningspass i veckan
(PLUS 1-2 konditionspass!), iochmed mitt nuvarande jobb, ökad kunskap om träning, återhämtning och resultat så har jag sett över mitt upplägg och gått ned till 3 styrkepass och 1-2 konditionspass i veckan.

Man hinner gott och väl köra igenom hela kroppen på dessa 3 pass. Men det gäller att välja rätt övningar, satsa på basövningar såsom Knäböj, Marklyft, Bänkpress för att få ut optimala resultat! Och försöka att hålla passen under 45 minuter, högintensivt, lite vila mellan setten är både tidseffektivt och ur utvecklingssynpunkt, bäst!

Sedan har jag även blivit bättre på att variera träningsupplägget månadsvis, jag försöker köra max tre veckor i följd tungt. Det vill säga tre veckor tungt, jag slutar varje övning med största möjliga vikt, i repsintervallet 6-10 repetitioner. För att köra vecka fyra köra lite lättare vikt, och då klara minst 10 upp till 12 reptitioner i varje set, varje övning.

Detta för att kroppen inte ska vänja sig vid samma ansträning, utan bli "chockad" och på så sätt främja utveckling och muskeltillväxt!

Så..trots att jag fortfarande går på diet (dag 30!) så ser mitt nuvarande träningsupplägg ut på samma sätt som det kommer göra även efter diet!




Varje dag tar jag minst en 45 minuters lågintensiv promenad. Är man hemma blir det hunden som får göra en sällskap och på jobbet har jag alltid min vårdtagare som till min stora tillfredställelse också har en passion för promenader :)

Jag tränar som sagt styrka 3 gånger i veckan, just nu med en god vän på måndagar, torsdagar och söndagar.

På dessa tre pass kör vi grundligen igenom hela kroppen.

Från att alltid ha värmt upp 5-10 minuter på löpbandet, crosstrainern eller roddmaskin har jag övergått till att alltid värma upp med att köra igenom dagens progam, ett set per övning, låg vikt, 12-15 reptitioner.

Denna form av uppvärming har jag på senare tid förstått är helt klart överlägset framför all annan form av uppvärming! Du förbereder kroppen och musklerna på exakt vad som ska komma, och sliter inte ut dig i onödan på tex löpbandet, för att kunna ge max i de få övningar du ändå är där för!

Basövningar såsom nämnt tidigare, Knäböj, Bänkpress, Marklyft, Chins/Latsdrag och Dips är grunden för varje pass, dessa varieras i repsantal, set och vikt, utöver dem så varieras även de resterande isolations övningarna per pass, på samma sätt.

Då ska vi se ett exempel på en veckas upplägg:

Måndagspasset - Bröst, Triceps och Axlar.

^Uppvärming som nämnd ovan^

Lutad Bänkpress 3x 8-10reps > 1x10 20kg >> 1x8 25kg >>> 1x8 27,5kg
Lutad Hantelpress 3x 10reps > 1x10 16kg >> 1x10* 20kg >>> 1x10* 22kg
Cable Cross 3x 8-10 > 1x10 4kg >> 1x9 6kg >>> 1x8 6kg
Triceps Pushdowns 4x 8-12 > 1x12 10kg >> 2x10 16kg >>> 1x10 18kg

*Här kom min käre tränings-comrade Jocke in och passade de två sista repetitionerna. Att pusha sig så till det yttersta, med passning.. då snackar vi adrenalin+pump som är om inte euforisk, så strax därinpå!

Sedan avslutade vi i vanliga ordning med 5 min stretch.

Torsdagspasset - Rygg och Biceps

Marklyft 4x 8-10 > 1x10 60kg >> 1x10 100kg >>> 2x8 120kg
Rodd 3x 10 > 1x10 30kg >> 1x10 50kg >>> 1x10 60kg
Excentriska Chins 3x8-10 > 1x10 >> 2x8 - Kroppsvikt, 77kg.
Bicepscurls 3x10 > 1x10 20kg >> 1x10 30kg >>> 1x10 35kg

+ 5 min stretch.

Söndagspasset - Ben, Vader och Mage

Knäböj 3x10 > 1x10 60kg >> 1x10 80kg >>> 1x10 100kg
Benpress 4x 10-12 > 1x12 68kg >> 1x10 130kg >>> 2x10 185kg
Vadpress 4x12 > 1x12 20kg >> 1x12 30kg >>> 2x12 50kg
Cable Crunches 3x 3x20 > 1x20 12kg >> 2x20 14kg

+ 5 min stretch.



När det kommer till konditionspassen så varier det vecka till vecka, jag försöker hinna med minst ett pass iallafall, gärna två.

Ett konditionspass så kör jag intervaller på löpbandet i 18 min. Varför just arton är för att det är max med "egen" gjort program på löpbandet i gymmet i city :)

Upplägget då brukar se ut:

2 min 10km/h
1 min 16km/h
2 min 12km/h
1 min 18km/h
2 min 12km/h
1 min 19km/h
2 min 12km/h
1 min 19km/h
2 min 12km/h
1 min 20km/h
2 min 10km/h
1 min 20km/h

Fin puls när man stiger av! Sedan brukar jag köra två magövningar strax därefter, följd att 5 min stretch.

Ett konditionspass tar alltså endast 30 min. Jag föredrar då intervaller framför långdistanslöpning framförallt för att det är mycket roligare, och för att jag vill ha explosivitet.

Jag har inte för avsikt att lägga upp bilder på mig själv på bloggen, men för er som är intresserade av min diet mer i detalj, bilder etc så hänvisar jag till min forumtråd på http://www.fitnessguru.se.

Jag kommer efter min avslutade diet att göra en utförlig recension och bifoga i bloggen! Men det dröjer, jag är inne på vecka fem och räknar med att köra på minst 11 dagar till, upp till 25 dar.

Det var nog allt för denna gång, ha de fint gott folk!

"Obsession is a word lazy people use for those who are dedicated"





PS. Alla Oranga ord är klickbara länkar! :) Gäller alla inlägg i bloggen.

måndag 22 mars 2010

Självdisciplin!



En dag i januari 2006 så kände jag en lustig känsla, en magkänsla jag aldrig hade känt förut. Det var första gången jag satte min fot på ett gym, nånsin.

Under mina ungdomsår provade jag på alla olika lag sporter, men pga drömmen om att stå som målvakt på plan, vilket inte är det första som sker när man entrar som helt ny i ett lag.. så kom jag aldrig att stanna någon längre tid i varken något lag eller någon lagsport..

Det var för fyra år sedan, när jag fyllde sjutton, som min käre mor bestämde sig för att köpa ett klippkort på gymmet. I ett förhoppningsfullt försök att hjälpa mig komma in i någon sport och kunna få utlopp för all den energin jag, såsom alla andra besitter. Jag kände jag mig trots allt väldigt osäker till mods och förvånad över ett klippkort, på ett gym?

Dagen efter, min första dagen på gymmet, fram till idag, har varit en underbar resa.. Och tveklöst är det ett faktum, att den presenten kommer jag för evigt vara högst tacksam för, tack mamma!

Jag har vid tidigare inlägg berättat om hur träningen har format mig som person genom åren, det här med viljan och motivationen att träna. Det är känslor som bara växt, minst sagt för varje, enskilt, pass!



Att när man sköter treenigheten (Se tidigare inlägg!) se sin kropp formas av tiden man lägger på något man älskar, det är något som jag kallar välmående.

Den så välnämnda klyshan "Om kroppen mår bra, mår även sinnet och själen bra!" kan jag säga är lika sann som den är omtalad. Det finns inga undantag, ingen som inte skulle må bättre av att träna, äta sunt och sova tillräckligt!

När resultaten från träningen uppenbarar sig så blir man automatiskt mer medveten. Man börjar se över vad man äter, sina vanor, dåliga som bra. Man ska aldrig vara rädd för att ändra på vanor. Även om trygghet är något som vi av naturen föredrar framför det okända, förändring, så behövs bara en liten liten gnista av hopp, för att finna viljan att börja vandra stigen som leder i rätt riktning!

När man får rutin på en sundare livstil, uppenbarar sig även sina dåliga vanor alltmer. Nikotin och Alkohol är två mycket vanliga, som har markant inverkan på våra kroppar och hälsa.

Jag varken röker eller snusar. Endast vid enstaka tillfällen unnar jag mig godsaker, sötsaker, allt från lösviktsgodis, glass till chips. Läsk dricker jag överhuvudtaget inte heller för den delen. Eller jo, en redbull-vodka, utan vodka brukar jag ju ta på krogen, haha! Men det är så långt jag sträcker mig! :)

Dricker alkohol gör jag emellanåt, men på senare tid då max 2-3 öl.

Jag har feströkt till och från, men även den lilla och sällan förekommande ovanan har jag helt lämnat bakom mig.

Hur kan jag då vara så självdisciplinerad när det gäller alla former av lockelser?

Det är mycket enkelt, alla dåliga vanor reflekteras direkt på träningen och mitt allmänna välmående!

En cigarett till exempel, förtärs på lördagkvällen. Dagen därpå känner jag på löpbandet hur konditionen inte är på topp, jag kanske känner av mjölksyran/tröttheten en minut tidigare än i vanliga fall, är inte det lite skrämmande så säg?


En överdriven konsumtion av alkoholhaltiga drycker märks något kopiöst på träningen, för att inte tala om dagen efter, bakfylla har vi väl alla känt av? En hel dag går bort..

Kollar man på vad en stor-stark på krogen faktist innehåller, så blir man ju minst sagt ännu mer avskräckt, runt 200 kalorier, det motsvarar en hel jävla tårtbit!




När jag lever mina dagar, mitt liv, i symbios med treenigheten, då mår jag som i skrivande stund, allra bäst! Tar jag hand om min treenighet, kan jag även utan komplikationer och hinder även ta hand om och värna om min familj, mina vänner och arbete. 

Veden på min eld, drivkraften till att leva, jag har funnit mitt sätt! Mitt självdisciplin är orubblig! Jag kan för att jag vill!

Så.. käre läsare, våga ta steget! Våga stå ut! Våga bryta normer! Våga göra precis vad du tycker, vill och bry dig inte om vad andra säger! Det är du, och ingen annan, som bestämmer över ditt liv och din kropp! 

Kramar eran Kristoffer.

- The sky is your only limit!


Ps. I nästa inlägg kommer jag utifråna mina egna erfarenheter, synpunkter, avhandla de psykologiska och fysiologiska aspekterna av dietande!

onsdag 10 mars 2010

Bästa Dieten? Hälsosammaste vägen till viktminskning? Här har du alla svaren!



Vem vill inte gå ned i vikt? Jag tror jag talar för majoriteten av er läsare när jag säger att jag, som du, skulle behöva tappa några kilon.

Jag vill givetvis inte att just du ska känna dig träffad. Du kanske är helt nöjd med din kropp, vad vet jag.. Men om du gång på gång ställt dig framför den där spegeln och kännt att du inte är helt tillfreds med hur du ser ut, då kommer du finna mycket läsvärt i detta inlägg att ta till dig.

Till att börja med så har vi alla, uppenbarligen olika anledningar och motiv till viktnedgång.

Djungeln av olika dieter tänker jag inte slösa energi och tid på att gå igenom och jämföra. Utan jag kommer gå rakt på den mest effektiva, prisvärda och hälsosammaste dieten. Den diet vilket jag är ett levande bevis på att den funkar, som jag varmt kan rekommendera.

Sammanfattningsvis så går alla dieter ut på att man ska äta mindre mat än vad kroppen gör av med, det vill säga energi ut och energi in.

Vad jag kommit fram till, så är en LCHF diet den bästa dieten, Low carb high fat.

Förutom att du garanteras maximal fettförlust, så sköter du dieten rätt kan du som jag, även bibehålla 100% muskelmassa, tilloched med lägga på dig muskler!



I jämförelse med dieter såsom Cambridge och Modifast, som jag kallar minst sagt extrema, där du förvisso kommer tappa i vikt, förväntas du stå ut med enbart flytande föda.. Låter det mer lockande? Nej skulle inte tro det..

Vad är det då som gör en diet bestående av 50% fett till den bästa dieten? Hur kan man tappa upp till ett halvt kilo fett i veckan, om man äter fett? Jag ska förklara allt.




Om vi ska börja med vad vi alla äter i vanliga fall, en helt vanlig måltid. Låt oss säga att du äter en middag bestående av Spagetti+Köttfärsås. En synnerligen fin blandning av långsamma kolhydrater, fullvärdigt protein och fett.

De efterföljande timmarna efter maten, kommer din kropp, som på vilken annan tid på dygnet kräva energi. Av maten du åt riktar sig kroppen naturligt åt sin primära energikälla som den föredrar, Kolhydraterna.

Om vi nu skulle utesluta pastan vid middagen, där den största mängden kolhydrater huserade, så kommer kroppen istället ta energi av det andra innehållet i maten, proteinet och fettet.

Riktigt så enkelt funkar det inte i praktiken, inte om du bara ändrar innehållet i en måltid.

Näe, för att få kroppen att helt och uteslutande ta energi från fett, så behöver kolhydraterna devlvis till helt uteslutas från kosten.

Det tar kroppen 3-5 dagar att ställa om sig till tillståndet "Ketos", från att man helt uteslutit kolhydrater, dvs då kroppen inte har något annat alternativ än att ta energi från istället fett och fettdepåerna i kroppen.

En diet kan för en del vara en sista väg ur en ohälsoam livstil, så varför skulle då jag, som tränat regelbundet i fyra år och skött kosten rimligen behöva dieta?

För att du ska få full föreståelse, börjar jag med att redogöra för två termer, som är vanligt förkommande framförallt inom bodybuildingsammanhang, Bulk och Deff.



Under en så kallad Bulkperiod, syftar man på en kost, där du äter mycket mat, mycket av allt, framförallt då protein men även kolhydrater och lagom mängd fett.
Viktigast av allt, äta mer mat än du gör av med, för att suggessivt öka i vikt, lägga på dig muskler.
Just kolhydraterna vill man inte utesluta här, då det är den bästa källan till energi och mättar bra. Vilket bidrar till den oundvikliga bieffekten av att öka i muskler, du lägger även på dig mer fettvikt.

Det går att öka i vikt, i ren muskelmassa utan att samtidigt lägga på sig fett.
Men det är en konstform som är mycket svår att lära sig, kräver mycket tid och disciplin. Vilket jag inte ens ska gå in på, då mina kunskaper i ärlighetens namn brister i hur man sköter en sådan felfri kost och träning..

Så.. när tex en bodybuilder känner att han/hon har lagt på sig tillräckligt med muskelmassa, övergår de från bulk till deff, för att skala bort fettet.  Då drar man ned på kolhydratera, ökar intaget av protein och fett, ökar cardion (konditionsträningen) för att tappa i fettprocent, och givetvis köra på med tung styrketräning därtill. 

I teorin så är det precis vad min nuvarande diet går ut på, förlora fett och bibehålla muskelmassa.

Jag själv satsar inte på en karriär inom bodybuilding, verkligen inte. Jag har genom åren tränat för att det främst är kul, jag mår bra av det, håller mig frisk och det har allt tillsammans resulterat i en kropp jag trivs med.

Jag har nu efter fyra års "byggande" nått ett mål. Mitt kroppsideal, en atletisk och funktionell kropp.

Det i sin tur leder oss in på varför jag valt att köra en diet, att deffa.
Iochmed min regelbundna träning så har jag även byggt upp en stor aptit, väldigt stor..

För att stanna upp min fortsatta kroppsliga tillväxt, men ändå fortsätta att träna som vanligt, så bestämde jag mig för att deffa en månad. Min magsäck kommer att krympa så pass att jag inte behöver äta som en häst längre för att bli mätt. Jag kommer efter en månads diet glatt kunna fortsätta med min träning och hålla kroppen i trim, utan att bli större.

JS-Dieten



I skrivande stund är det dag 15 på min diet, jag har tappat 3kg, -3cm omkrets på midjan och inte tappat något synbart eller märkbart i muskelmassa, kunnat kört lika hårt på gymmet som i vanliga fall!

Nyfikna på vad min diet bestått av? Jordnötsmör.

Du hörde rätt, jag har ätit jordnötsmör fem ggr om dagen i 15 dagar.

Varför Jordnötsmör av alla livsmedel? Jo, när man kollar på vad det innehåller, dess effekter, så är det en grund till en minst sagt perfekt LCHF diet:

Det innehåller mängder med mineraler, vitaminer, antioxidanter, proteiner, fibrer och nyttiga fetter. Jordnötter innehåller totalt, 49% fett, 6,8% mättat, 24,5% enkelomättat och 15,6% fleromättat fett.

De jordnötsmör som är "godkända", som inte innehåller något socker eller extra kolhydrater, utan endast jordnötter+salt, som går att köpa i affären är antingen:

Ekologiska Kung Markatta, köpte en burk och varför den just den här smakar dåligt vet jag inte, men jag rekommenderar inte detta märke.

Ekologiska Green Choice, Crunchy/Creamy, har jag uteslutande kört på, smakar himmel!

Till Jordnötsmöret dricker du rent proteinpulver, jag själv kör på detta Whey-100

Fördelarna med denna diet är följande, saxat från denna sida JS-Dieten > www.fitnessguru.se 

» Du är alltid mätt
» Du får äta jordnötssmör hela dagarna
» Du går ner i vikt och fettvikt extremt snabbt
» Du har en väldigt liten “överkompensationsinlagringseffekt” mot andra snabbdieter
» Du krymper magsäcken snabbt och efter dieten kommer du inte vilja äta lika mycket
» Du kan ha med dig all mat för hela dagen i en liten handväska
» Du behöver inte tömma plånboken för att påbörja någon ny “superdiet”

Utöver jordnötsmör äter du även Omega-3, Multi-vitamin och C-Vitamin.

Jag tappar drygt 0.5kg fett i veckan, och beräknas landa på -4kg (2kg rent fett) lättare efter avslutad diet på fyra veckor.

Utöver kosten så har jag givetvis fortsatt att träna tung styrketräning 3ggr i veckan, 45 minuters promenader varje dag. Högintensiv träning i form av löpning är inte att rekommendera, då det skulle bryta ned muskler.

Jag har kunnat sköta mitt jobb utan problem, har inte haft några problem med hunger, förutom de första dagarna då kroppen ställer om sig till Ketos.

Efter 14 dagar ska du även ha en ätardag, då du fyller på med kolhydrater och laddar om kroppen, här kommer du att kunna få njuta av vanlig mat under en hel dag! Följt av ätardagar var 7:e dag. På ätardagen skall du inte käka varken JS eller Proteinpulver, utan håll dig till vanlig mat. Kolhydratinlagrigen riktar sig främst till de som sportar eller styrketränar regelbundet och behöver fylla på muskelföråden. Mindre fysiskt aktiva behöver inte ladda mer än varannan, varje tredje vecka.

Du skall då framförallt äta minst 10g Kolhydrater per Kilo Kroppsvikt. Väger du 80kg så gäller det att få i dig 800g Kolhydrater, under 36 timmar.

När det gäller jordnötsmöret och proteinpulvret så beräknar du ditt intag efter följande tabell:

50 kg 150g JS, 90g protein

55 kg 165g JS, 99g protein

60 kg 180g JS, 108g protein

65 kg 195g JS, 117g protein

70 kg 210g JS, 126g protein

75 kg 225g JS, 135g protein

80 kg 240g JS, 144g protein

85 kg 255g JS, 153g protein

90 kg 270g JS, 162g protein

Det är alltså uträknat på 1.8g Proteinpulver / Kilo Kroppsvikt, och 3.0g Jordnötsmör / Kilo Kroppsvikt.

Fördelat på 5 mål om dagen á 3 timmars mellanrum. Det går att mixtra med antalet mål, tidpunkt, förändring förnöjer så det skadar inte att variera, tvärtom.

För de mer vältränade, som jag, kan proteinintaget ökas till 2.0 - 2.5g för att bevara maximalt med muskelmassa. Jag själv har kört på 2.5g.

Med tanke på att jag just käkar mer protein än vad tabellen visar så är min viktnedgång per vecka inte maximal, utan optimal för mig. Min viktnedgång är som nämnd ovan lite drygt 0.5kg rent fett i veckan, snabbare viktförlust med mindre intag av protein, skulle även resultera i muskelförlust.

Såvida du inte är nötallergiker eller av andra skäl inte kan äta jordnötsmör, så är den här dieten just en LCHF diet. Viktförlust med lågt kolhydratintag och högre fettintag.

Undrar du något mer om just denna diet så är det bara att fråga på, jag skall svara så gott jag kan :)

För mer information och detaljerad vägledning hänvisar jag till www.fitnessguru.se